Friday, December 10, 2010

Best Feeling Ever

U know what is the best feeling ever?

Seeing the smile from your parent's face and hearing the word thank you that came out from their mouth.

When?

When you allocate some of your salary and give it to them.

It's indescribable. 

And I'm happy that I get the chance to do so. 

I already allocate some of my salary to my parents (each), household expenses (water, electricity, foods etc), donation & my caretaker (the one who took care of me while my parents were working).

Hopefully I will be consistent/istiqamah in doing it and not to forget about it every month. Please remind me so.


Monday, November 29, 2010

Life

I know I have been MIA from the blogosphere.
After reading a comment from CN, I quickly decides to update. Haha. 
Kalau tak serious sumpah malas gila nak update. 
I read other people's blog. 
But I did not put any comments because I don't really know what to say.

I know that I rarely update my blog.
However, the nature of my job is quite hectic.
I wonder how some people can blog during office hour since I don't even have time to surf.
I only online when I were home .While in office I just use the internet to check my work email or do some searching.

As an auditor, I rarely home on time. The latest I'm home is around 9-10 p.m.
Plus, its heading towards peak period, so I am expecting that I will be home super duper late.
My schedule and allocation is already full until the month of april (end of peak period)
While on weekends, I prefer to just lay around, surfing, enjoy and appreciate it.
Weekends is really something that I really look forward nowadays.

However, I have to be prepared, if one day I have to work on weekends as well.
That's why people keep saying that auditor got no life. Haha. Due to the nature of our job.
So basically that's my life at the moment. Hahah. 
But I did not complaint about it since this is the path that I chose.
At least I have something to do since I have been jobless for quite some time. 
Alhamdulillah it's already a month I'm working. There is still a lot of things that I need to learn.
I am still blurr in certain areas. But I'm coping with it. And I enjoy it. 

Sunday, October 31, 2010

Hello Working Life

Its the end of the week and also end of the month. 
Starting work tomorrow as an auditor. 
Went to future office twice this week,  for medical check up and to collect offer letter.
Have sign the offer letter already, so its official.
Going to start working in one of the Big 4. 
I am nervous and excited.
Hopefully all went well. 

Thursday, September 30, 2010

Berita Hari Ini (Penting)

Sari berita penting. Ini intipati 30 minit pertama berita hari ini. 

1) Pangkat adik Sultan dilucutkan
2) Presiden parti cadang letak jawatan
3) Wartawan tak dibernarkan masuk lalu boikot
4) Pengurusan menjawab kesalahan security
5) Security jawab hanya mengikut orang atasan
6) Pilihan raya kecil di negeri Cik Siti Wan Kembang
7) Parti ini tidak bagus
8) Parti ini tidak bagus
9) Parti ini tidak bagus
10) Kesesakan jalan raya kerana crane tumbang

Azan berkumandang menandakan masuknya watuk Isya' di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya. TV ditutup.

Don't know why I even bother to watch the news today. Haih! Dahlah penat balik interview. Tengok berita macam ini pula. So dissapointing. 

Note to self : Its the end of September and I am still jobless! Wohoo! *Joget * Joget* Really hope I get the job that I went for interview today. 

Sunday, September 26, 2010

Perubahan Zaman

Dulu zaman cupcakes. Pergi kenduri sana sini, hidang cupcakes. Pergi jamuan sana sini ada cupcakes. Sekarang turn macaroons pula. Kenduri mana-mana, sibuk nak bagi gift macaroons. Makin lama saiz makanan makin kecil. Tapi harga makin naik.  Silap-silap haribulan, nanti cookies sebiji pon harga mahal nak mampos. Harga sebiji sama dengan harga boleh dapat sebalang.

Dulu-dulu orang sibuk gantung DSLR ke mana-mana. Pergi mana-mana mesti nak show off DSLR. Tak pandai tangkap gambar pon, claim konon photographer sebab ada DSLR. La ni, tangkap gambar dengan Polaroid. Lepas itu gambar Polaroid itu tangkap dengan digicam pula. Dah lama Polaroid wujud, baru sekarang nak popular balik. Macam-macam.


Wednesday, September 22, 2010

Geram

Tonton video-video berikut banyak-bayak kali. 





Zahiril, kenapa awak comel sangat hah?
(Could be that they were together? Hmm)

Saturday, September 18, 2010

Raya

Masih belum terlambat buat permaisuri untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Ampun dan maaf buat semua rakyat atas segala khilaf dari permaisuri

Lama sudah permaisuri tidak bertitah 
Buar rakyat duduk tak betah
Aidilfitri tahun ini disambut dengan kurang meriah
Memandangkan adik beradik
Pulang ke rumah keluarga sebelah

Malam Raya Pertama
Tahun ini turn orang datang takbir awal. Dalam pukul 10 hidangan dah siap kemas. Malam masih muda, permaisuri melawat sekitar Jalan TAR. Saja nak tengok suasana. Ramai sungguh manusianya. Maka segala kata-kata bahawa semasa raya Kuala Lumpur tidak sibuk hanyalah mitos semata-mata. Nak cari parking around Jalan TAR pon makan 30 minit. Walaupon ramai dan terpaksa mendengar sekumpulan lelaki bergosip sewaktu berjalan, tapi sales dia awesome!

Hari Raya Pertama
Bangun awal untuk solat sunat Aidilfitri. Lepas solat turun bawah masjid makan dan bersalam-salam. On the way balik, mama buka cerita cakap makcik tadi tu lah yang nak pinang dulu. Hah. Jowdropped kejap. Nasib dah takde tanya-tanya dah. 

Balik rumah, sambung makan lagi. Pukul 11 baru Tuan Joker sampai rumah. Wujuslah sesi salam-salam dan tangkap gambar family. Selesai family potrait session, Lil pablo Aimar & Baby 90210 ikut parents beraya dengan another grandparents. Tuan joker pula kena bertugas hantar makanan dekat staff. Tinggallah permaisuri dengan Ace Venturina terkulat-kulat dekat rumah. Sementara orang solat Jumaat, sempatlah permaisuri take a nap sebentar. Meriah sungguh raya permaisuri tahun ini. 

Thursday, September 2, 2010

Bebelan Permaisuri

Aku tak suka kalau posmen datang rumah. Especially yang kena tandatangan itu. Serabut. Sebab posmen ni selalu tak sabar. Ting tong dengan honk banyak kali. Aku fahamlah dia panas kat luar itu. Tapi aku kat rumah pon bukan pakai sopan-sopan. Nak jumpa dia kena tukar seluar sarung tudung dulu. Bila suruh maid yang tolong signkan, tak boleh pula. Nak yang ada IC. Leceh.

Cakap pasal IC, hari itu aku renew IC. Kena bayar RM 10. Aku ingat free. Dahlah masa itu aku ada RM 20 je dalam wallet. Kakak kaunter itu cakap, mana ada free dah sekarang. Cis. Baiklah kakak. Saya tahu tak ada benda free dah dalam dunia ini sekarang. Even oksigen pon belum tentu free. Aku tak faham kenapa kena tukar IC bawah peraturan 18. Kalau tak tukar lagi lepas umur 25 tahun, nanti kena denda. Padahal aku baru je tukar masa umur 17. Dari IC warnawarni kepada MyCard. Beza setahun je pon nak kira juga.

Hari ini hari paling tak produktif. Siang dibazirkan dengan tidur serta baca entri-entri lama frusttapimalas. Seronok. Macam makan aiskrim. (Tetiba). Eh tolong sikit, aku puasa eh.

Ramadhan tahun ini, ramadhan paling enjoy. Aku rasa lah. Sebab 100% spend masa dekat rumah. Dan Ramadhan tahun ini aku dipenuhi dengan jemputan. Jemputan interviews. Kalau tak selang sehari, dia berderet-deret. Rasa macam dah kerja. Hari-hari bangun awal sarung formal attire. Penat! Tapi at least masa aku terisi. Walaupon aku banyak menunggu je dekat ofis itu. Asal balik dari interview je, aku mesti tidur. Tak tahulah penat menunggu atau penat menggunakan otak. Tapi aku rasa sebab yang pertama itu. 

Aku tak suka interview. Bukan sebab kena tunggu lama atau jawab soalan. Tapi sebab kena pakai mekap. Dan aku tak suka pakai mekap. Sebab bila pakai mekap, kena cuci bersih-bersih. Kalau tak cuci betul-betul, nanti naik jerawat. Tapi kalau tak pakai mekap, muka akan nampak pale. Mata pula sembab.

Sekejap je nak raya dah. Tak puas. Kuih raya aku tak buat atau beli. Kuih tahun lepas ada lagi berbalang-balang. Siapa datang rumah aku hidang yang itu saja. One thing aku notice, asal Ramadhan je, mesti Tadabur khatam. Amazing :)

Zaman sekarang, orang tak tanya dah imam masjid itu best ke tak. Tapi orang tanya, masjid ada aircond tak? Kalau ada, terawikh dekat situ. Walaupon dekat masjid lain ada moreh best seperti McD, tapi takleh compete dengan masjid ada aircond. 

Aku tak faham orang yang pergi masjid bawa handphone/blackberry. Lepas itu in between solat Isya' dengan solat Terawikh, sempat ber SMS/BBM dulu. Dah sampai masjid itu, fikir duniawi pula. Make yourself devoted to godlah. Ini tak.

Pesan Papa, hayatilah bacaan-bacaan dalam duduk antara dua sujud. Sebab bacaan dia merangkumi doa untuk duniawi serta ukhrawi. Tak percaya, cubalah cek makna lapan-lapan perkataan yang kita baca masa itu. 

Tamat bebelan. Terima kasih kerana membaca. 

Sunday, August 29, 2010

Jual Diri


Bangun pagi-pagi
Pakai smart-smart
Keluar masuk office 
Lagak seperti sudah berkerjaya
Hakikatnya, hanya mahu marketkan diri
Demi mendapatkan
Carrier idaman

Sunday, August 22, 2010

Stalker from Overseas?

I just read your profile and found it very interesting. You seems to be a decent, kind, honest and family oriented. I also noticed that we share some similar interests and values that's why i would like to learn more about you. Friendship could be seen as deep ocean that flows forever. Please can i have your email address to facilitate our response coz I might not always be on the site to respond.
Look forward to hearing from you.
Wishing you a pleasant complement of season
Take care & with best regards.
Robert Kevin


-Message from my facebook inbox-

Tuesday, July 27, 2010

Majlis Membaling Topi

QueenQ : Yay. Baju kurung dah siap. Bolehlah pakai untuk konvo nanti.

AceVenturina : Ha? Nak pakai baju tu je ke?

QueenQ : Lah. Bukannya orang nampak pon. Pakai robe kan. Biar jelah.

Queen of Heart masuk.

AceVenturina : Ma, Q nak pakai baju itu je untuk konvo.

QueenofHeart : Huh. Nanti kita pergi Jakel cari kain untuk tempah baju.

QueenQ : Owhkaayyy. (Dalam hati, semangatnya diaorang ni. Macam diaorang yang nak konvo)

Orang nak sponsor baju kan? Kita accept je lah dengan hati, tangan serta jiwa yang terbuka. Dapat satu baju free. Gagagaga.

Nota : Esok ambil jubah. Yeay! Majlis baling topi, 5 Ogos. Datanglah bagi bunga sejambak kan takpon teddybear sejambak. =) Tapi kalau datang cakap kat parents nak pinang, yang tu nanti permaisuri suap motarboard kat dia. Heh. 

Tuesday, July 20, 2010

Chill di Sg. Chilling

2 kali melawat tempat ini. Sekali dengan kawan-kawan dan sekali lagi dengan siblings. Bayaran masuk RM 1 dan anda harus meredah hutan selama 1 jam, meredah 6 batang anak sungai (1 sungai ada jambatan) sebelum tiba ke air terjun. Bukan saja dapat jungle trekking tapi boleh mandi air terjun dan boleh juga mandi dengan ikan kelah. 




Jalanilah aktiviti hidup sihat setiap hari.

P/s : Gambar mandi tak payah tayang kerana permaisuri seorang yang rendah diri. 

Monday, July 12, 2010

Kelas Rumah Tangga

Sudah berbulan-bulan permaisuri tinggalkan hidup di Universiti. Kini permaisuri duduk di rumah goyang kaki. Menjalani hidup sebagai isteri yang tidak bersuami. 

Pagi permaisuri bermula pada jam 8.30 pagi. Sama ada dikejutkan oleh Ace of Spade atau terbangun sendiri. Arahan-arahan Ace of Spade selalunya berbunyi begini :

1) Mandikan Aimar atau
2) Suapkan Aimar makan atau
3) Hantarkan Aimar pergi school

Argh. Bossy sekali! Namun permaisuri tetap juga turuti. Pulang dari menjadi pemandu, permaisuri jemur baju  lalu mandi. Itu pun jika Bayi 90210 masih lagi belum sedarkan diri. 

Aktiviti permaisuri diteruskan dengan makan pagi, mandikan, susukan serta tidurkan bayi. Tepat jam 12 tengah hari, Aimar pulang dari Tadika Kendiri. Susu Aimar harus disedia rapi.

Ini jadual permaisuri selama setengah hari. Ulang aktiviti di atas setiap hari.
(Jadual berubah bergantung kepada bila bayi 90210 bangun serta tidur)

Thursday, July 8, 2010

Cuti Umum

Hari ini cuti umum sempena Hari Keputerian Beta. Sekian.

Wednesday, June 30, 2010

Kayu Resort & Homestay

Ada 9 buah bilik. 4 Executive room and 5 Family room.
Executive RM 100 satu malam (1 queen bed). 
Family room RM 150 satu malam (1 queen bed & 4 double decker bed)
Sesuai untuk relax-relax and getaway dari bandar. If you guys wants some peace of mind, bolehlah pergi sini. 






Untuk tempahan : 
Kayu Resort & Homestay
Lot 3508 Jalan Air Melintas Besar
13300 Tasik Gelugor Penang
017-2515633

P/s :  Ini bukan homestay aku atau sesiapa yang rapat dengan aku. Cuma masa aku pergi Penang haritu aku duduk sini and aku sangat berkenan dengan tempat dia. Tempat ini baru lagi. Baru setahun di buka. So still a lot of improvements they need to do. Tapi saja je lah aku nak promote dekat korang. Aku tak dapat apa-apa pon tulis pasal homestay ini. Saja nak tunjuk yang tempat ini cantik. =)

Thursday, June 24, 2010

Anugerah diraja

Sebelum ke China, ada 2 tag yang permaisuri peroleh tapi tak sempat nak buat. Karang tak buat kang cakap permaisuri tak prihatin. Maaf. Saya busy dengan hal ehwal rakyat. Ecewah. Sebab itu tak buat. Jadi sekarang nak langsaikan hutang. 

Kerana permaisuri seorang yang pemalas dan tiada masa sangat, maka permaisuri gabung saja 2 award ini sekaligus. Sebab style tagging dia sama je.

1- Ucap terima kasih
2- Tag orang seterusnya
3- Bagitahu mereka yang kena tag itu
4- Ceritakan 7 benda pasal diri sendiri

So here goes. Terima kasih kepada LautChinaSelatan dan juga InchekPelukis. Bukan sebab bagi award ini saja. Tapi sebab baca blog ini juga. Although blog ini banyak merepek sahaja and sorry kalau permaisuri jarang-jarang sekali meninggalkan jejak di blog kamu berdua. Biasalah. Jadi permaisuri ini bukan senang. Banyak urusan rasmi kena buat. Eceh. (Poyo)


Ini dari InchekPelukis

Permaisuri tak mahu tag siapa-siapa. Kalau tetiba korang rasa nak ambil and jawab tag ini. Sila silalah. Permaisuri tahu, korang pon bukannya rajin sangat pon kan.  Buat Tukang masak, Kunang-kunang, Otak ketat, CahayaPagiCaki, saya tahu kowang semua nak kan award ini. Mengaku je lah. Ambil je. Takpe. Tak payah segan-segan. Malu-malu kucing. Award ini lagi tinggi dari pangkat Tan Sri owhkay. Award diraja tuh. Ini pon kalau tiba-tiba korang terasa rajin tangan takde idea nak tulis blog kan. Buat lah benda ini tambahkan bilangan entri korang. 

Untuk jawab soalan tag itu plak. Baca dekat link ini saja. 25 random things about me. Dia nak 7. Saya bagi 25. Settle!

P/s : Permaisuri pon kena tag -_-"

Tanah Besar China

Negara yang sangat banyak kepercayaan. Setiap benda, pasti ada cerita di sebaliknya.

Ini forbidden city (yang sekarang dah tak forbidden dah)

Bila masuk, terasa seperti berada di dalam movie China. Forbidden city ialah sebuah istana maharaja. Dan maharaja itu ada sekurang-kurangnya 3000 gundik. Banyak kan energy dia? Satu malam paling kurang pon dengan 5 gundik. Apa tak tidur apa maharaja nih?


Kalau nak jadi macam maharaja, ada 3000 gundik, jalanlah kat jalan yang tengah-tengah itu. (Dalam gambar kiri sekali). Jalan untuk maharaja usually tinggi (tebal) sikit dari jalan orang biasa. Untuk tunjukkan ketinggian pangkat dia. 

Tapi maharaja ini takut kena bunuh. Main perempuan ngan bunuh orang je pandai. Bilik tidur kena ada 7 buah supaya musuh tak tahu dia tidur mana. Kat palace tak boleh ada pokok selain kat taman dia supaya takde musuh menyorok kat situ. Lantai kena buat 15 lapis dalam supaya musuh tak korek tanah menyorok kat situ. Bunuh orang berani. Sendiri kena bunuh takut. Hampeh.


Ini pokok suami isteri. Dipercayai kalau tangkap gambar kat situ nanti bahagia. Jadi kalau datang dengan kapel, tangkaplah gambar kat situ. Tapi aku tak tangkap pon. Sebab ramai orang. Lagipon, aku memang dah bahagia dengan adik aku. Tak perlu. Hahaha. 

Bahasa komunikasi memang payah. Tak ramai yang pandai cakap English sebab diorang tak praktis. Kalau ada pon English, dia direct translation and orang susah nak faham. Ini salah satu contoh :


Ini dari gate Great Wall. Keluar-keluar bas aku dah gelak-gelak tak faham apa dia tulis. Rupa-rupanya maksud dia tourist kena turun dari kereta dan beli tiket baru boleh masuk. (Apa kaitan dengan daftar dalam tadika still tak dapat detect lagi. Hmm)

Kalau nak membeli belah pula, make sure korang pandai bargain. Itu skill yang korang kena ada. (Aku takde and aku benci beli kat tempat-tempat kena bargain nih. Nasib baik adik aku pandai). Kenapa? Biasalah. Diorang kan kuat kencing. Tak basuh punya. Kalau tak tahan sangat tak tutup pintu pon takpe. (Yes. Itu pengalaman aku. Masuk public toilet kena tutup mata). Barang yang dijual usually diorang markup 100%. Lagi-lagi bila dia tahu kita tourist tak pandai cakap Mandarin. Tipu depan-depan pon mana kita nak faham kan? 


Barang pelik-pelik pon banyak juga yang dijual. Tapi aku paling amaze dengan layang-layang ini. Aku tak tahu apasal. Macam ternampak lelaki kacak. Kagum sangat sampai jalan tak tengok depan lepas itu terlanggar tiang. Tengok, lelaki kacak pon kalah. Tapi kalau nak beli layang-layang ini, kena hati-hati. Make sure bagi duit cukup-cukup kalau tak change tu dia bagi duit palsu. 


Ini duit ori. Khas buat budak hitam. Ada duit USD, Yuan renmibi dan Euro (ikut susunan). Semua ini acceptable kat sana. Tapi USD dengan Yuan lagi laku lah dari Euro. 

Panjang dah entri ini. Sampai sini je lah aku cerita. Nak tahu banyak-banyak pasal China. Tengok movie Karate Kid saja sudah. Selesai. 

P/s : Aku pergi China berdua saja dengan adik aku. Aku pon terkejut parents kitorang allow. Tapi kitorang survive and had fun sangat-sangat. Barulah independent and adventurous kan pergi oversea tanpa parents. Kos RM 3000 (flight, accomodation, makan, entrance fees sightseeing, insurance, tipping, tour guide). Cukup semua. Yang perlu bawa duit untuk shopping saja. Yang lain dah fully covered. Pergi tempat yang mata wang lagi rendah lagi seronok. Kalau kena pilih nak pergi China atau UK, pilihlah China. 

Tuesday, June 22, 2010

Balik Kampung

Maaf kerana lama tak bertitah. Selepas pulang dari China hidup permaisuri tak betah. Kenduri kendara tak sudah-sudah. Menghabiskan hari minggu di kampung cukup indah. Permaisuri dihanyut arus ombak yang gagah. Nyaman. Damai. Tetapi ketenangan permaisuri diganggu oleh satu soalan mudah. Bilakah permaisuri mahu bernikah? 

Ah sudah! Tiada soalan lainkah yang mahu ditanya? Dalam hidup ini, bukan kahwin saja yang ada. Cuba tanya nak duit tak? Kan seronok sikit kita dengar. Haih. Bukan apa. Kalau ada jawapan yang pasti, senang lah juga nak menjawabnya. Ini sendiri pon tersepit. Antara Beri Hitam, Mini Experia dengan Laksam? Bukankah pilihan yang berat itu. Macam mana nak pilih? Payah! Ibarat ditelan mati mak diluah mati bapak.

Antara konversasi tak dapat lari sewaktu permaisuri pulang ke kampung :

Ayahsu (Belah ayah) : So, ayahsu dengar, adik cakap Q tunang akhir tahun depan. Betul?
Q : Huh? (Reaksi terkejut). Mana ada ayahsu! Pandai-pandai je adik nih. Rumours je lah tuh. Merepek. 

Ayahsu (Belah mak) : Q dah habis belajar. Lepas ni, turn Q lah pula naik pelamin. Nak tunggu Tuan Joker, macam tak je.  Bila lagi?
Q : Rilekslah. Muda lagi ini. (Lari masuk rumah pura-pura sibuk)

Akibat tidak berpuas hati dengan jawapan permaisuri, diorang sanggup pergi bertanya King of Heart. Macam-macam. Payah juga kan bila dah habis belajar ini ye?

Wednesday, June 9, 2010

Mendaki Great Wall of China




Seperti mendaki Bukit Broga.
Tetapi lebih curam. Lebih gayat.
Pemandangan : Subhanallah. Super duper cantik. 
Jika ada rezeki, silalah pergi. Pasti tak akan menyesal. 

Sunday, June 6, 2010

Bola oh Bola

Kolam Hati menentang Bandar Mancis
Markah : 3-1


Queen of Heart : Yang baju putih ini siapa, baju merah ni siapa?

Tuan Joker : Baju putih itu Bandar Mancis, Baju merah itu Kolam Hati. Yang baju hitam itu pula pengadil.

Queen of Heart : Kenapa yang baju putih ini main loleh loleh je? Macam tak nak main je?

Tika itu sudah minit ke-89.

Semua : Ibu, kamu sungguh funnylah. Dah minit ke 89 dah. Semua pon dah penat. Ingat senang ke nak skor? Lagipon dah tak sempat dah diaorang nak kejar.

Friday, June 4, 2010

Misteri Payung Yang Hilang

Tik tik tik. Bunyi air menitik.

Hujan renyai-renyai sudah membasahi bumi. Tatkala hujan, sang permaisuri baru sahaja pulang demi sesuap nasi. Pelindung miliknya dijemur di luar kamar kayangan Istana Takeshi. Payung diraja haruslah dijaga bagai anak sendiri.

Sesudah pelindung dijemur, si permaisuri yang mesra rakyat berjalan menuju ke kamar dayang-dayangnya demi menjamu selera.

Sepuluh minit.
Dua puluh minit.
Tiga puluh minit.

Selera sudah dijamu. Nasi dan perut sudah bertemu. Si permaisuri pulang ke kamarnya untuk beradu. Nikmat tuhan harus disyukuri tanpa rasa ragu. Sebelum beradu, panjat kesyukuran kepada tuhan dilangit biru.

Sesudah tiba ke kamar beradu, alangkah terkejutnya beliau, pelindung yang ditanang bagai anak sendiri hilang dari pandangan mata biru.

"Siapakah yang berani mencuri pelindung si permaisuri? Sungguh tidak beradap!" Ujar sang dayang-dayang memarahi.

Si permaisuri tidak murka. Hanya terkejut dengan kejadian yang tidak dipinta. Si permaisuri berfikir mungkin ada rakyat yang meminjam tanpa bertemu muka. Izin tidak dipinta.

Satu minit.
Dua minit.
Tiga minit.

Bagaikan merasai amukan sang dayang-dayang yang gelabah mencari, pelindung pulang tanpa kaki.

"Ajaib! Seperti chipsmore. Sekajap tiada sekejap ada" kata si permaisuri.

Apakah yang berlaku kepada pelindung itu tadi? Sila jawab mengikut tafsiran sendiri. Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri............................

Tak faham? Rajin-rajinlah bertanya yang empunya diri.

Wednesday, June 2, 2010

Souvenier

Souvenier from Russia (bought by Queen of Heart to me)

Salam semua.
8 hari 7 malam permaisuri menghilang. Berada di negara orang (Bukan ke Russia) Mengenal budaya mereka. Seronok tak terbilang. Penat masih terbayang. Tetapi menulis sedikit buat pembaca yang tersayang :)

Permaisuri ada sedikit souvenier buat blogger yang terpilih. Mereka yang banyak support dari zaman kingdom lama lagi. Mereka yang dah dianggap sebagai rakan. Souvenier ala kadar sahaja. Tapi masih berfikir bagaimana mahu memberi mereka. 

Buat yang tak dapat. Maaf sangat-sangat. Nak bagi semua orang memang tak mampu. Masih berstatus penganggur. Harap faham. Jika ada rezeki lagi insya'allah boleh. 

Monday, May 24, 2010

Menuju Puncak Broga



Meniggalkan jejak masing-masing

Bagus rakyat beta. Jalan dalam barisan. Contohi mereka. 

Selepas mandi, semua menjadi begini. Tak tahu kenapa. Kena sumpah kowt.

Berita lanjut : Rujuk tukang masak. Beta malas nak menulis. 

Komen beta : Terasa begitu healthy sekali selepas mendaki dan berendam. 

Kepada tukang masak diraja: Wa caya sama lu. Jangan hampakan beta. 

Buat rakyat jelata yang lain, Beta cuti seminggu. Terbang ke langit biru melawat one of the 7 wonders of the world. So, see you guys next week. Tata titi tutu.

Sunday, May 23, 2010

Aimar

Discharge today
Alhamdulillah
Thanks for the doa guys :)

Friday, May 21, 2010

Anything can happen within a week




Monday : Aimar teachers inform us that 2 of their students is positive for H1N1. Later on that evening, Aimar get a jab for H1N1 vaccination.

Tuesday : He went to school as usual. At first, his parents don't want to send him to school, but he begs wanting to go to school.

Wednesday : He went to school as usual. Then we went to Pappa Rich at 32 Square (where we found the dustbin) to grab some lunch. Later that evening, Aimar had a nausea & vomitting for 5 times. We thought it was due to food poisoning. Poor little boy. Bayangkan budak kecil muntah banyak-banyak macam air melimpah.

Thursday : Aimar is already tired. He will throw up anything that he ate. He is already dehydrated by the time he sees the doctor. So it is advisable for him to be admitted. So Aimar has been admitted since then. Tangan kena masuk air. Kesian. The doctor took his blood to run some tests. Dengue test is negative. But H1N1 test is yet to be confirmed.

Friday : Aimar has been confirmed H1N1 positive and now he is still at the hospital. Poor little kid. Dia kecil lagi. Tak faham apa-apa pon lagi :'(

Thinking of it will make me cry. I type it down to make me feel better and ease my mind. Please pray that he will get better soon. My dear readers, please take care everyone, take preventive measures (vaccination, quarantine etc.) while you still can. 

Thursday, May 20, 2010

Tong sampah yang lawak




Tulisan kecil bawah sekali tertulis sebegini : Kalau dah bodoh tak faham, pergi terjun lombonglah. 

Ada sesiapa boleh tolong bagitahu beta apa fungsi tong sampah ini? Serius tak faham kenapa dia tak bagi buang sampah kat dalam itu. Siapa yang komen semula pakai marker biru itu, beta SOKONG! 
(Boleh imagine gaya cakap dengan mimik muka orang yang tulis itu)

Tuesday, May 18, 2010

Driver sambilan

Salam semua.

Hari ini kita bersiaran dari KLIA Sepang untuk menjemput King & Queen of Heart selepas honeymoon mereka. Walaupon merajuk dengan mereka kerana tidak mahu membawa aku kesana bersama tapi masih lagi menjemput mereka. Nama pon honeymoon. Apa barang nak bawa aku. Sampai hati mereka. Tsk tsk.

Oh. By the way, possibility untuk aku dapat seorang lagi adik adalah 99% didarabkan dengan kosong. Dalam kata mudahnya ialah sifar! Walaupon aku sebenarnya teringin nak seorang lagi adik. Iaitu adik lelaki. Supaya lengkap aku ada semua. Tapi kini aku redha. Ada seorang adik pon aku dah cukup seronok. 

King & Queen of Heart dijangka akan sampai pada pukul 8.40 pagi. Tapi seawal jam 5 pagi aku dah berada disni. Sempat berjemaah subuh dalam surau KLIA ini. Boleh aku qiyam dengan buat sujud sajadah sekali. Tapi.....aku tak buat. 

Awat awal sangat aku sampai KLIA ini? Sebab aku kena hantar Tuan Joker ke LCCT untuk backpacking tour dia tadi. Aku tak tahu flight dia pukul berapa. Aku saspek pukul 6 kot. Kan kena 2 jam awal. Pukul 4.15 pagi aku dah keluar rumah dah tadi. Disebabkan aku malas nak berulang alik Pj-Sepang, maka aku pon bercampinglah di KLIA ni. Aku bajet duit aku akan habis sebentar lagi dengan hanya membayar parking sahaja. Serius aku tak faham kenapa parking rate dekat sini mahal nak mam. Macam harrraaam.

Speaking of backpacking tour Tuan Joker, sepatutnya aku ikut beliau. Aku pernah cerita di entri ini. Backpacking dia dari Cambodia kemudian ke Phnom Phen kemudian ke Chiang Mai dan berakhir di Bangkok.Dalam masa 2 minggu. Mula hari ini sampai 30 Mei.

Mulanya aku nak ikut the whole trip ini. Tapi bajet tak cukup. Jadi aku fikir nak join yang ke Bangkok sahaja. Kemudian berjumpa beliau disana. Tapi sayang sekali kerana rusuhan di Bangkok, Queen of Heart tidak mahu meminjamkan kad kreditnya untuk aku beli tiket. (Baca betul-betul eh. Pinjam kad kredit. Bukan aku guna duit dia. Selepas dia dah bayarkan aku bercadang untuk membayar balik duitnya) Tapi sebab tak dapat pinjam, tak dapatlah nak beli tiket. Kalau beli offline memang aku tak reti. Harap maklum.  

Aku rasa ini je kerja aku semenjak menjadi penganggur nih. Hantar orang, ambil orang, hantar orang, ambil orang, bawa Pablo Aimar pergi wound, menurut pesan King of Heart supaya enjin kereta kena setat selang 2 hari. Owh. Tapi aku tak ikut yang tu. Aku buat selang 3 hari. Oklah itu kan. At least aku buat juga. Aku buat semua ini percuma je. Betul. Tak tipu. Sampai duit minyak aku juga yang kena bayar. Mana kau nak cari pemandu berhemah (heh!) macam aku nih? Sila jawab. 

Memang memandu je lah kerja aku sekarang. So, ada sesiapa yang rasa nak hire tak? Boleh tempah sekarang. Weekends haritu baru je aku drive PJ-Selayang-Ipoh-Penang-Ipoh-Selayang-PJ (Aku saja tulis macam ini nak kasi nampak banyak. Padahal berulang jek). Kalau nak tempah bolehlah dial (baru perasan  eja dial terbalik) talian bebas tol 1-300-87-kau-ingat-aku-rajin-nak-drivekan-kau? Tanda soal ini penting ye semua. Kalau tak tekan tanda soal nanti korang tak dapat call. Nanti keluar bunyi tut tut tut tut jeh. Bunyi ring ring ring takde.

Key tinggi rendah : Sorry entry panjang tak bergambar. Aku guna wireless sini jek. Apa-apa pon tak boleh buka. Facebook pon tak boleh. Nasib blog boleh. Terguna juga masa aku. 

Thursday, May 13, 2010

Sakit hati

Sakit hati bila dulu harga untuk 1 nombor RM 68. Sekarang RM 8 dah boleh dapat.
Sakit hati bila dulu bil Celcom Broadband bulan-bulan RM 68. Sekarang RM 48 saja.
Masa kolej takde kemudahan wifi lagi, dia mahal. Walhal masa itu sangat perlukan kemudahan internet.
Bila kolej dah ada wifi. Dia murah. Walhal internet hanya digunakan untuk kerja-kerja lagha saja kini.
(Facebooking, Blogging etcetera etcetera)
Tapi bila kolej dah ada wifi, baru dia nak murah.
Bila kolej dah ada wifi, nak guna pon susah.
Asyik keluar  'A connection to the remote computer could not be established....' Apa kes?
Dahlah tahap kelajuan wifi kolej lagi laju dari tahap kelajuan broadband.
Dahlah tak boleh connect. Bila dah boleh connect, lembab pula. Tapi bil asyik datang saja.
Dah call pasal tak boleh connect, masalah sama berulang juga. Bil pon masih lagi sampai.
Lalu tekad, baik berhenti saja! Tapi walaupon 2 bulan tak guna, bil untuk 2 bulan harus dibayar juga.
Kalau tak, nanti dapat surat lawyer.
Sekian, terima kasih.

Dari : Bekas pengguna yang tak berpuas hati!

Tambah sakit hati, bila dah berhenti menulis di blog lama, baru dapat buffered yang pertama. Hebat bukan. Traffic setiap hari ada 14 je pon boleh dapat buffered. *Tepuk tepuk. Clap clap.*

Tuesday, May 11, 2010

Surprise!!!


We (me & siblings) made a surprise celebration for them last Saturday. We show them this video during the night. (This video is a surprise too). Glad that the surprise really works! Planning behind their back for about 2 months. Contacting with each other via email (the email thread is super duper looonnggg) so that it will go unnoticed and it totally pays off.




I cry each time I see this video
=')

As I am writing this, they will be on the plane to Moscow till 18 May. My pray is with them. 

Saturday, May 8, 2010

Soalan Hidup

Hidup ini penuh dengan persoalan.
Semua orang pasti tak terlepas dari soalan-soalan sebegini,

Bila mahu kahwin?
Bila sudah kahwin, ini pula yang disoal. Bila nak ada anak?
Bila sudah beranak pula, ini pula yang ditanya, Bila nak ada yang kedua?

Buat yang sedang belajar pula, ini yang akan ditanya,
Bila nak habis belajar? Dah habis ke belum?

Sesungguhnya seseorang itu akan habis belajar, apabila habis tempohnya. Contoh kalau kursus itu memakan masa 4 tahun, maka selepas tahun keempat habis belajarlah dia. Dengan syarat lulus semua subjek yang harus diambil.

Buat yang kursus 3 tahun, bila nampak budak yang kursus 4 tahun ada lagi selepas tahun ke-3, janganlah pula cakap Eh, tak habis lagi? Extend eh? Sensitif tahu! Kursus-kursus professional semuanya memakan masa 4 tahun. Medic 5 tahun. Buka mata, ambil tahu. Jangan main terkam saja tanya.

Jadi di sini, pakcik makcik, atok nenek, paklong pakngah dan segala pak pak serta mak mak lah. Saya nak umumkan bahawasanya saya dah habis belajar. Jadi, tak payahlah nak tanya lagi soalan-soalan itu ye?

Kalau lepas tanya soalan itu nak bagi note RM 10 takpe gak. Ini tanya-tanya kosong je.

Lepas ini siapa tanya beta bila nak kahwin kena masuk tabung RM 50 seorang. Kenduri nanti guna duit tabung itu je. Barulah syok cenggitu. Ye tak?

P/s : Detik ini permaisuri berkemungkinan baru selesai berperang. Sedang menjampi serapah hasil perang sebelum hasil dikutip. Badan pula sedang gegel-gegel kesejukan di dalam Iglo. Berakhirlah sebuah bab didalam novel kehidupan permaisuri dan bermulalah sebuah bab baru. 

Thursday, May 6, 2010

Happy Anniversary








Happy Anniversary buat King & Queen of Heart

King of Heart and Queen of Heart bersekolah di sebuah sekolah yang sama. Disitulah mereka berjumpa. Adapon Queen of Heart muda setahun, tetapi beliau masuk ke sekolah setahun awal. (Tak sabar nak ke sekolah nampaknya). Lalu, mereka ditempatkan di dalam kelas yang sama.

Tetapi selepas tingkatan 3, King of Heart telah berpindah ke Sekolah Alam Shah. Manakala Queen of Heart masih kekal di sekolah yang sama. Pada asalnya, hubungan mereka tidaklah serapat mana. Sekadar rakan sekelas sahaja.

Kuasa jodoh barangkali, selepas SPM, King of Heart mengirim surat kepada Queen of Heart menanyakan tentang keputusan SPM beliau. (Klasik! Berhubung melalui surat.) 

Queen of Heart yang bersedih dengan keputusan SPMnya mengadu kepada King of Heart. King of Heart memberi cadangan  supaya Queen of Heart mengambil STPM pula dan itulah yang dilakukan oleh Queen of Heart. Akibat sering berbalas surat, hubungan mereka semakin rapat. 

King of Heart berjaya menyambung pelajaran di Universiti Malaya, jurusan Ekonomi. Begitu juga dengan Queen of Heart, jurusan yang sama. (Sekali lagi, kuasa jodoh mungkin). Nenda yang mengetahui akan perkara ini menyuruh mereka berkahwin sahaja kerana ini yang terbaik buat mereka. Maka, itulah yang dilakukan oleh mereka. 

Pada umur King of Heart 22 tahun, beliau sudah beristeri kepada Queen of Heart. Kini, genap sudah 40 tahun perkahwinan mereka. Satu tempoh yang cukup lama. Alhamdulillah hubungan yang dimeterai kekal sehingga ke hari ini dengan dikurniakan 7 orang anak, 4 orang menantu serta 8 orang cucu. (Setakat ini)

Insya'allah mereka akan berbulan madu 11 Mei ini. Diharapkan perjalanan mereka selamat semuanya. Amin. (Risau sebenarnya)

Gambar yang dirasakan cukup sweet :)

Monday, May 3, 2010

Kecanggihan Teknologi Masa Kini

Detik : 1.05 pagi
Lokasi : Kingdom Heaven

Kring kring
Telefon bimbit Queen Q berbunyi. Angkat. Jawab.

Queen Q : Hello.
Ace of Spade : Queen, datang bilik sekejap.
Queen Q : Baik.

Queen Q pon berjalanlah ke bilik Ace of Spade yang memakan masa tak sampai setengah minit.
Sesampainya di bilik Ace of Spade.

Queen Q : Apa dia?
Ace of Spade : Tolong slowkan kipas.

Hebat bukan kebolehan teknologi masa kini?
Menalifon semata-mata untuk menyuruh slowkan kipas sahaja. Nasib baik nilai murni seperti berkata Tolong masih digarap.

Friday, April 30, 2010

Kalau dah terlanjur, tengoklah cerita Juno



Agak-agak orang terlanjur diorang baca blog tak? Hahaha. Ke depa dah seronok sangat kan. Mana reti nak baca blog or buat benda-benda lain. Ustaz kursus kahwin cakap, eh eh dah pergi kursus kahwin dah dia? Gatal nampak! Haip! Diam kau! Pergi masa belajar murah. Back to the issue, ustaz itu cakap terlanjur itu sekali saja. Kalau banyak-banyak kali dia jadi menelanjurkan diri. Sokong? Siapa tak sokong ketuk meja!

Baiklah, sini nak ajar, kalau dah terlanjur, lepas itu termengandung, lepas itu tak tahu nak buat apa dengan janin itu, tengoklah cerita Juno. Then mesti lepas itu tahu nak buat apa daripada buang je janin tu merata-rata. 

Comel!

Cerita Juno ini filem bajet rendah tapi banyak terkategori untuk award. Cerita dah lama. Tak pernah keluar wayang rasanya tapi Astro dah selalu ulang tayang cerita ini. Cerita tak bosan. Ringkas dan padat! Tengok 87 ratus kali boleh layan lagi. Layaaaannnn..

Movie ini basically pasal perempuan bernama Juno yang masih lagi belajar (Tak sure what grade. Tapi still in high school lah) mengandung. Kira macam terlanjur lepas itu termengandung. Eh, dia tak terlanjur. Memang sengaja. Entahlah. Korang tengok sendiri lepas itu bagitahu itu terlanjur atau tak.

Lepas dia dah terpregnant dia tak tahu nak buat apa. Gelabahlah dia. Nak gugurkan ke atau nak keep the baby? Initially, dia nak gugurkan baby ini. Tapi tak jadi bila dia dapat tahu baby ada kuku. KUKU tahu?   Ya. Sebab itu saja. (Kalau korang rasa aku tipu, percayalah aku tipu. Haha)



Bila tak jadi nak gugurkan baby, dia cari option lain pula. That is, dia carikan parents untuk baby itu. Dia cari orang yang tak boleh ada anak, tapi nak ada anak. Kahwin dah bertahun, tapi tak boleh dapat anak. Tapi nak anak. (Apasal ayat macam berulang?) So dia pon nak bagilah baby dia dekat diorang untuk bela anak dia.

Eventhough cerita ini low cost budget film, tapi gambar dia still cantik. Cerita dia pon bagus. Pasal realiti takde merepek. Tapi nak tengok sambil makan kerepek boleh! Dekat oversea kan ramai juga student yang terlanjur. Contoh, Jamie Lynn Spears. Tak tahu siapa? Adik Britney lah! Some more, watak Ellen Page (Juno) itu memang menjadi. Suka sangat-sangat. Dialog dia pon bersahaja and kelakar. Plus, soundtrack dia best. Memang SUPERB lah!

Ini Ellen Page

Satu movie yang wajib tengok. (Dah lama dah tengok. Tapi sampai sekarang still ingat in details pasal movie ini). Sebab itu kalau dah terlanjur, tengoklah cerita ini. Lepas itu fikir, nak buat macam Juno ke or nak buang baby itu merata-rata. Bukan nak menggalakkan orang terlanjur. Tapi nak mengajar apa yang patut di buat. Kasihan tengok bayi yang nak hidup. Tapi lifespan tak panjang. Kalau dia tak nak hidup, mesti awal-awal lagi tuhan dah gugurkan dia. 

Di akhirat nanti, bayi yang mati akan menunggu ibunya di depan pintu syurga sambil membawa segelas air. Tetapi bayi yang mati kerana digugurkan oleh ibunya akan membawa segelas air yang sudah ditebuk lubangnya. Apabila gelas itu sampai ke si ibu, gelas itu kosong. Si ibu bertanya kepada si anak, "Kenapa anak tebuk lubang dekat gelas air ibu?" Lalu si anak menjawab, "Kerana pada masa dulu, ibu telah menebuk (gugurkan) saya"

Anak itu rezeki, anak itu penenang jiwa. Tengok kan budak-budak hati rasa tenang. Melayan karenah budak-budak itu sangat menyeronokkan eventhough kadang-kadang memenatkan. 

Baby 90210 sudah botak and bam bam :)

Thursday, April 29, 2010

New Blog New Me Perhaps

Congratulations in finding this blog :)

There's a reason why I moved to a new blog. This one. I will not post any of my pictures here and I will not reveal my identity. If you know me, then you know me. If you don't, then don't bother.

If you knew me, then you will knew where was my previous blog.  Some of my entries I import it from there. I guess it will be easier for people to figure. Sooner or later orang akan tahu juga kan. Tapi takpelah. Itu some of my favorite entries. 

The reasons why I moved to this blog mainly because I feel that blogging seems not fun anymore when every single person in your family reads your blog. From your parents to your siblings. Then your cousins, aunties and uncles!

I don't care if my parents and my siblings know about my blog. But aunties and uncles reads my blog seems really odd to me! It's not that I have anything to hide from them. But the feeling is different. Everything I wrote, I must be very careful. That's why I decided to write in a new blog, with a different identity. So that I can express anything that I want.

Some more, I am trying to run away from someone. Yes. Harsh as it seems. But that's the truth about it. Rimas okeh!

Last but not least, I want a simple URL. Manalah tahu nanti-nanti nak pergi ber.dot.com pula kan? Who knows :) Niat itu dah ada. Tapi tengok dulu lah.

Sorry for all of the sudden. Tapi memang dah lama dah terfikir nak buat macam ini. But still reluctant. Sekarang, memang dah tekad sangat-sangat dah. Those who came from my previous blog bolehlah unfollow yang itu as I will not be updating there anymore. Thank you for all your support.

Tuesday, April 27, 2010

Terselamat

Sumber : Berita Harian.

Nasib baik aku tak balik kolej pukul 4.20 petang semalam. Kalau tak mesti aku dah terpelanting sama. Syukur. Benda ini terjadi betul-betul dekat depan simpang nak masuk kolej. Baca link kat atas itu kalau nak tahu lebih lanjut. 

Tuesday, April 20, 2010

Tips Study

Hello semua :)

Minggu peperiksaan dah pon bermula. Paper first aku ialah Jumaat ini. Paper bahasa Thai. Tapi aku still main-main lagi. Study 30 minit lepas itu fikiran entah melayang ke mana. Alahai. Bila lah nak ada mood untuk study. Tapi takpe. Walaupon aku kurang study, aku ada 3 tips belajar yang memang berkesan untuk korang semua. (Buat yang masih belajar lah)

1) Buat ilmu penyerapan
Caranya senang saja. Before tidur, korang letaklah notes korang ke buku teks korang ke bawah bantal. Nanti masa tidur ilmu tu terseraplah dalam kepala otak kau. Sonang. Tak payah baca buku. Ilmu penyerapan ini juga boleh dipanggil dengan gelaran Stado (Study + Tido)

2) Hafal formula sebelum tidur
Especially formula Matematik. Rumus ke apa ke boleh juga. Nanti masa tidur kau akan termimpi-mimpi terngigau-ngigau benda ini. By the time kau wake up, benda ini memang dah ada dalam kepala dah. Serius yang ini berkesan. 

3) Beli DVD cerita English tapi sound dengan subtitle dia bahasa antarabangsa
Cara ini applicable kalau kau belajar bahasa ketiga lah. Untuk paper-paper lain tak berkesan. Harap maklum. Contoh macam aku, beli DVD cerita Material Girls. Cerita English lakonan Hilary & Haylie Duff. Sekali bila pasang sound dengan subtitle dia bahasa Thai. Senang kerja aku! Tak yah study Thai lagi. Tengok DVD saje. Berhibur sambil belajar bak kata orang. 



Outoftheblue: Sengal punya apek DVD. Tahulah aku belajar bahasa Thai. Tapi tak payahlah nak perli aku macam tu sekali. -_-" Sekian.

P/s utk Joegrimjow & Baba Babynadhrah : Happy Birthday :)

Thursday, April 15, 2010

Binatang Kamu

Hari ini hari Khamis. Kita teruskan lagi kelas bahasa Thai kita. Aku suka kelas bahasa Thai pada hari Khamis. Sebab kelas ini berada di lab. Sambil belajar, sambil buka FB, sambil belajar, sambil buka FB, sambil belajar, sambil buka FB. Hoi! Berapa kali nak ulang daaa. Walhal seharusnya sambil belajar sambil buka website ini.

Baiklah. Kelas kita pada hari ini ialah mengenai binatang. Binatang ialah haiwan yang diciptakan tuhan. Bezanya dengan manusia ialah ia tidak mempunyai akal. Tetapi walaupon akal mereka sifar, mereka takdelah sampai nak buang anak kan. Lebih ajaib lagi, bila kita menulis sebegini BINATANG KAMOOO! ia seperti menunjukkan rasa marah. Akan tetapi binatang tersebut tidak bersalah, kenapa mereka yang mendapat nama? Kenapa???? (Apa aku tulis ini aku pon tak faham. Hahaha)

Baiklah. Mari kita teruskan sesi pembelajaran kita pada hari ini :

Beruang - Mii                                                                 Khinzir - Muu                   
Anjing - Maa                                                                   Arnab - Krata
Burung - Nok                                                                 Ayam - Kai
Ikan - Plaa                                                                      Ular - Ngau
Katak - Kob                                                                   Udang - Kung
Kangaroo - Jingjoo                                                         Sotong - Plaamuk
Singa - Singtoo                                                                Kuda - Maa
Monyet - Ling                                                                 Kucing - Meeo
Tikus - Nuu                                                                     Harimau - Sua
Helang - Nok in sii


Ketahuilah ejaan Kuda dan Anjing adalah sama. Tapi bunyi dia berbeza. Nak dengar bunyi, pergi  website ini,   http://www.thai2english.com/. Type horse/dog, lepas itu ada lambang volume dekat situ. Tekan. Baru dengar bunyi sebutan dia.

Lagi satu, jangan pula ada yang tanya sugar glider apa, hedgehog apa dalam bahasa Thai lepas ni. Aku tak tahu. Lagi-lagi si kunang-kunang itu, harap maaf kerana kamu tidak tersenarai dalam senarai di atas. 

Sekian sahaja kelas pada hari ini. Bye.

Kelas ini dibawakan oleh anda oleh :

Smitten

Wednesday, April 14, 2010

Bermain dengan sticker

Tak boleh stop ketawa tengok gambar ini

Nadhrah : Cik Q, Nadhrah nak main dengan sticker ni kejap boleh tak? 
Cik Q (dalam kepala) : Main dengan sticker? Macam mana itu? 
Cik Q (jawab) : Ha. Okay.

Selang beberapa jam.
Cik Q keluar bilik melihat hasil tampalan sticker. 
Inilah hasilnya :




Kreatif juga laaaa budak sorang nih. Harimau dijadikannya makanan katak. Hebat!

Outoftheblue : Takde idea nak tulis apa sebab takde benda menarik yang berlaku. Nantilah fikir.

Tuesday, April 13, 2010

Nombor

Hari ini Hari Selasa. Hari Selasa juga adalah equivalent kepada hari kelas Thai. Tetapi hari ini saya tiada kelas sebab cuti belajar (study week). Oleh sebab itu, saya haruslah mengulangkaji pelajaran. Maka, dengan ini, saya ingin menulis sambil mengulangkaji. Sambil-sambil itu, anda semua dapat belajar bahasa Thai juga. 

Kita mula dengan basic sahaja iaitu nombor :

1 - nung (sebut neng)
2 - soong (song - lagu)
3- saam (abang sam yang masaam)  
4 - sii  (I seee)
5 - haa (haaa? APA?)
6 - hok (hok aloh la...)
7 - jed (teringat batu jed. Zamrud is it?)
8 - beed (katil oh katil)
9 - kao (Kao Attack! Padanlah lambag dia ada nombor 9)
10 - sib 

Sekian sahaja kelas untuk hari ini. Kita jumpa lagi di lain masa.....

Friday, April 9, 2010

Cara Mengorat Awek Yang Berkesan

Hai semua :)

Malam minggu menjengah lagi. So, apa plan korang malam ini? Online sampai lebam? Awat tak pergi dating tonton cerita Date Night? Takde pasangan lagi? Hehehe.

Semenjak dua menjak ini, pergi mana-mana, mesti member-member buka topik yang sama. Agak hot gak lah topiknya. KAHWIN! Dahlah mostly yang mengadu itu semuanya lelaki. Kalau perempuan, tak apa lah lagi. Ini lelaki. Sama umur. Tak boleh belah! Yelah. Perempuan kalau kahwin lambat nanti di panggil Andartu or Andalusia kan? Kalau lelaki ada akronim anak teruna tua tak? Takde kan? 

Mungkin sebab semua pon dah meningkat usia. Benda-benda macam ini depa dah fikir. Tak nak main-main dah. Jadi hari ini, meh sini aku nak ajar sikitlah dekat korang macam mana nak mengorat perempuan ini. Simple saja.



Situasi : Nak ajak keluar pergi date

Teruna : Malam ini free tak?
Dara (Yang tahu lelaki ini ada hati dekat dia tapi dia tak suka): Tak free lah. Aku ada itu ini itu ini. Apasal?
Teruna : Takde apa-apalah. Aku ingat nak ajak keluar. Esok free tak?
Dara : Tak free, aku nak balik kampung (bohong sunat)

Cuba kalau korang buat macam ini

Teruna : Weh, malam ini kita tengok Date Night pukul 9 malam. Aku dah beli tiket untuk kau. Pukul 8 aku ambil kau.
Dara (Nak mengelak, tapi tiket dah beli. Rasa serba salah) : Ha? Erm..tapi..
Teruna : Hah! Takde tapi-tapi. Aku dah beli tiket dah ini. Takkan nak burn je. Rugi lah. Dah-dah. Aku ambil kau pukul 8.
Dara (Terpaksa rela) : Okay.

HA. Bukan ke senang korang buat macam ini.  Daripada tanya soalan typical Malam ini free ke tak? Lepas itu kena  pusing-pusing, U-turn balik, go head go stan balik, date nya tidak dapat juga. Straight to the point kan lagi senang. Dahlah dapat tengok movie sama-sama. Lepas itu kalau sempat dinner, dapat dinner sama lagi kan? S.I.M.P.L.E.


Outoftheblue: Cakap orang tapi diri sendiri pon tercongok depan laptop main The Sims 3. Diri sendiri tiada life. The Sims yang dapat life. =p

Berubah ke gothic jika mahu jimat

Anda nak jimat? Kalau nak, berubahlah kepada gothic. Serius weh aku cakap. Kenapa jimat? Yelah. Hari-hari kau akan pakai baju warna hitam je. Buka almari pon hiiiittttaaammm saja semua. Tak de warna lain. Kau pakai baju tu repeatedly pon takde siapa nak perasan. Make-up? Bubuh eyeliner sekeping dua macam Adam Lambert, lipstick pon warna hitam. Ha, lepas itu pakai sayap pari-pari kat belakang badan, siaplah! Boleh pergi kelas. Nak pergi jalan pon boleh. Tapi probabilities orang tengok kau dengan muka pelik tu tinggi lah!


Dah dah. Apalah aku ajar ini! Tak baik tau ikut gothic-gothic ini. Bukan budaya kita. Aku nak cakap dekat sini, kalau nak jimat, berubahlah ke tulisan century gothic.


Ni ha tulisannya

Kenapa aku cakap macam itu? Sebab research mengatakan bahawa dengan berubah menggunakan tulisan century gothic, anda boleh jimat ink printer anda. Kalau nak dibandingkan dengan Arial itu.  Tidak percaya, anda boleh baca sendiri di sini. Tapi assignments requirements selalunya nak Arial dengan Times New Roman jek! Tak boleh nak jimat juga. Huh!

Cuma one thing guna Century Gothic ini, dia makan kertas. So, tak environmental friendly. Lah, pulak! Jadi  kalau nak jimat kertas pula, jangan print apa-apa.

Kesimpulannya? Tiada kesimpulan disini. Hahaha. Hang nak jimat kertas, hang guna Arial. Hang nak jimat ink, hang guna Century Gothic. Hang nak jimat dua-dua tak payah print apa-apa. Sekian :)

Thursday, April 8, 2010

Movie Review : Ong Bak 2

Hello dan hai hai hai hai semua :)

Hari ini kan, hari ini kan, kita kan, nak uji skills buat movie review kita sikit lah. Yelah. Hari tu kan kita tengok cerita Ong Bak 2 buat pertama kali kan, kita kenalah review. Nanti karang, ada orang ingat kita kena tipu dengan Ajaan lagi. Kali ini tidak tau! Memang kita betul-betul tengok cerita ini tau! Nak tahu tak, nak tahu tak? Tak nak tahu pon kita nak bagitahu juga, dulu-dulu kan, kita panggil cerita ini Ombak tau you all. Kita pon tak tahu kenapa. Dalam hati kita terfikir, eh, hati kita boleh fikir tau. Jangan main-main. Ingatkan otak saja yang berfikir. Kenapa pasal Ombak pon dia boleh buat cerita ek?

Haaa. Ada rasa nak pelangkung tak? Haha.

Lawan atas gajah. Korang boleh buat?

Basically, Ong Bak 2 ini mengisahkan pasal seorang anak lelaki (leung chai) pemimpin tertinggi Kerajaan Ayuthya yang nak balas dendam dekat orang yang merampas takhta ayah dia and bunuh parents dia gak. Kira dia nak ambil hak dia balik lah sebagai pewaris and pemimpin. So, sebab dia nak balas dendam dia pon belajar lawan. Tapi rupa-rupanya, cikgu yang mengajar dia lawan itulah orang yang bunuh parents dia.

Ong Bak 2 ini cerita aksi lah (obviously). Lawan lawan dan lawan. Fight fight fight. (Perlu ke repeat 3 kali with translation sekali?) Perlu perlu (Jawab sendiri). Cerita aksi-aksi ini aku sukalah. Lagi, disebabkan cerita ini cerita aksi, dialog tak banyak. Betul. Sikit sahaja. Watak utama dia aku rasa cakap 3 kali je kowt. Memang takde skrip sangat pon. Tapi kalau tak buka subtitles aku still tak faham apa diorang cakap eventhough dah belajar bahasa Thai. Hahaha. Laju kowt diorang cakap. Lentok lain pon makna dah lain.


Ong Bak 3

So, apa komen aku pasal cerita ini? Bolehlah! Sebab cerita aksi kan. Aku suka lah tengok part lawan-lawan itu. Siap ada lawan atas gajah. Kawan aku cakap Ong Bak 1 lawan atas patung dewa. Owh. Lupa. Ong Bak tu adalah nama dewa. (Ini Ajaan cakap). Patung dewa Budha. Tapi one thing aku tak suka, ending dia tergantung. Ceh. Penat tengok. Ajaan cakap nanti nak keluar Ong Bak 3 pula. Sebab itu kot dia buat ending tergantung. (Tapi Ong Bak 2 tak bersambung pon dari Ong Bak 1. Kawan aku cakap lain.)

Tapi biasanya cerita aksi ini tak melekat dalam hati pon. Dalam masa beberapa bulan aku akan lupa jalan cerita dia macam mana. Sebab dia banyak movement. So, kalau borak-borak cerita aksi, I will ask "Macam mana cerita dia again?" sambil buat muka innocent macam tak pernah tengok cerita itu.
Related Posts with Thumbnails